Tipuri de termostate si modul in care ele functioneaza

Termostatele programabile digital se afla in general intre cele reglabile manual si electric, in ceea ce priveste performanta. Deoarece sunt de obicei instalate direct pe calorifer, dar pot comunica digital atunci cand este necesar.

In timp ce in cazul termostatelor clasice utilizatorul aloca timp pentru reglare, dispozitivele mai scumpe ofera solutii reglarea inteligenta. Aceste dispozitive specifice unei case inteligente permit adaptarea optima a comportamentului de incalzire utilizator si la mediul in care acesta se afla.

In plus, setarile de temperatura pot fi modificate chiar si in miscare, de exemplu, printr-o aplicatie de pe smartphone. Pentru termostatele programabile digital exista, de asemenea, supape adecvate pentru declansare hidraulica.

Printre cele mai importante avantaje se numara:

 • Programarea temperaturilor automat
 • Usor de instalat
 • Valvele pot fi presetate pentru echilibrarea hidraulica

Termostatele regleaza temperatura intr-o camera. Indiferent daca sunt reglabile manual, programabile digital sau comandate electric, trebuie verificate periodic. Daca senzorii detecteaza ca este prea cald, reduc debitul de apa calda ce trece prin calorifere sau incalzirea prin podea si reduc temperatura camerei.

Pentru a functiona corect, nu instalati elementele senzorului in zonele in care temperatura este mult mai mare sau mai mica din mai multe motive. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, cu termostatele instalate in spatele perdelelor sau draperiilor, deoarece in aceste puncte, caldura se acumuleaza si distorsioneaza rezultatul. Rezultatul: chiar daca camera nu este intr-adevar calda, caloriferele opresc incalzirea.

Iata mai multe zone critice:

 • in spatele perdelelor
 • in spatele mobilierului
 • pe peretele exterior
 • direct langa pervaz
 • in zonele in care aerul rece ajunge des

Supapele termostatice sunt importante pentru echilibrarea hidraulica

O echilibrare hidraulica presupune crearea acelorasi conditii hidraulice pe toate caile de curgere ale apei calde – adica de la centrala la suprafetele de incalzire respective. Aceasta este singura modalitate de a te asigura ca agentul termic din centrala este distribuit optim si uniform in toata casa. Dupa un  calcul precis al  sarcinii de caldura, fiecare radiator este setat sa primeasca apa calda necesara pentru el.

Pentru ca acest lucru sa functioneze, supapele de pe radiator trebuie sa fie reglate in prealabil. Deoarece acest lucru nu este intotdeauna posibil cu supapele termostatice vechi, de multe ori merita sa faceti schimb cu dispozitive noi noi cum sunt produsele din gama termostate inteligente Salus Controls.

Un sistem de incalzire dezechilibrat hidraulic provoaca costuri mai mari de energie electrica si incalzire si poate fi identificat prin urmatoarele simptome:

 • Caloriferele nu se incalzesc
 • Caloriferele aflate aproape de centrala au mai multa apa
 • Toate supapele termostatice au aceeasi setare
 • Nu poti seta termostatul.

In general, inlocuirea supapelor termostatice vechi, nerecomandabile, ajuta la economisirea costurilor la energia electrica. Presetarea creeaza conditii hidraulice optime, permitand pompei de incalzire sa functioneze eficient. In plus, incalzirea in sine poate fi adaptata foarte bine la preferintele persoanelor din interior.

Daca un termostat afecteaza  costurile de incalzire depinde si de calitatea energetica a unei cladiri si de sistemul de incalzire utilizat. Economiile mari sunt posibile mai ales in cladirile vechi neizolate, unde controlul incalzirii joaca un rol important.