De fiecare data cand utilizati un computer, un telefon mobil, un sistem de jocuri video, eReader sau un MP3 player, pentru orice program software, joc sau aplicatie de pe oricare dintre aceste dispozitive, aveti un dezvoltator de software caruia sa-i multumiti pentru ca a facut posibil acest lucru.
Acesti profesionisti in informatica au facut programare web curs si supravegheaza tot ce este implicat in crearea software-ului care face ca aceste dispozitive sa fie functionale si utile.
La nivel global, exista doua tipuri de dezvoltatori de software. Unii care sunt responsabili pentru software-ul care face calculatoarele si alte dispozitive sa ruleze, iar aceasta include sistemul de operare al computerului de pe birou, precum si un sistem personalizat pentru o organizatie ce-l poate utiliza pentru a rula computerele sale.
Apoi, mai sunt si dezvoltatorii de programe, software si aplicatii de design, cum ar fi procesoare de texte, baze de date, foi de calcul si jocuri. Aceste aplicatii pot fi comercializate sau dezvoltate pentru intreprinderi, organizatii si alte entitati in functie de nevoile si specificatiile acestora in masa.
Majoritatea dezvoltatorilor de software au fost angajati in proiectarea sistemelor informatice si a industriei de servicii conexe, alaturi de alte persoane care lucreaza in mod obisnuit pentru producatorii de calculatoare si produse electronice, companii financiare si de asigurari sau editori de software. Acestia lucreaza in general cu norma intreaga, iar cei mai multi isi depasesc norma de ore saptamanala.
O zi din viata unui dezvoltator de software nu poate exclude vreuna din urmatoarele activitati: codare si testare de software bazat pe specificatiile de software si de proiectare, analizarea nevoilor utilizatorilor si a cerintelor de software pentru a determina fezabilitatea de proiectare din cadrul constrangerilor de timp si de costuri, remedierea erorilor si rezolvarea problemelor in software-ul existent, sa analizeze si sa studieze cerintele complexe de sisteme, pregatirea documentatiei de proiectare, scrie si mentine documentatia tehnica pentru a descrie dezvoltarea programelor, logica, codarea, testarea, modificarile si corecturile, sa colaboreze si sa comunice in mod eficient cu partile interesate in intreaga organizatie, testarea suportului asistat la client. Iar acestea sunt cateva din indeletnicirile tipice a acestui job.
Dezvoltatorii de software care lucreaza in anumite industrii trebuie sa aiba competente legate de acestea. In cazul in care, de exemplu, doriti sa dezvoltati un software pentru o companie de asigurari, trebuie sa ai o buna intelegere a modului in care functioneaza aceasta industrie. Aceste cunostinte va vor permite sa dezvolte software-ul care se potriveste nevoilor celor care il vor folosi.