ONG-urile, precum si toate celelalte asociatii neguvernamentale, sunt recunsocute ca piloni importanti in procesul de consolidare a unei societati civile. Interesul in jurul caruia se formeaza un astfel de grup cel mai adesea este unul care asigura un grad mare de importanta pentru intreaga populatie.
Obiectivele urmarite pot porni de la aspecte politice care sunt contrare unui bun progres al statului, de la mediul inconjurator si modul in care aceste este afectat de numarul factorilor nocivi care este intr-o continua crestere, proiecte de dezvoltare in mediul urban sau rural, de la exploatarea potentialului educational, dar mai ales de la problemele de sanatate cu care se confrunta copiii si batranii.
Romania este un stat in care numarul oamneilor nevoiasi este unul destul de mare. Lipsurile acapareaza in mod frecvent numeroase familii, dar si tineri care muncesc apentru a-si croi un drum in viata. Din cauza acestor lipsuri, alegerile gresite devin tot mai frecvente, ajungandu-se astfel la rezultate si mai dezastruoase.
Asociatiile caritabile au devenit foarte importante din acest punct de vedere deoarece ofera o speranta in plus pentru fiecare, insa cu toate acestea munca pe care ele o depun pentru a reusi pe aceasta cale este una foarte dificila.
Sursele de venit de care au nevoie pentru a ajuta nu sunt chiar atat de mari, mai ales pentru o asociatie care e la inceput de drum si vine cu un proiect particular.
Societatea noastra este obisnuita sa priveasca cu reticenta promovarea anumitor proiecte indiferent de scopul lor deoarece intr-o foarte mare masura ne caracterizeaza lipsa de incredere.
Cum poti ajuta o asociatie caritabila?
Indiferent de convingerile religioase care ne diferentieaza, marea majoritate dintre noi incearca sa urmeze cat mai fidel principiile etice cu care am fost educati.
Cele de a ne ajuta aproapele vin de cele mai multe ori chiar din interiorul nostru, involuntar pentru ca puterea de empatie cu care am fost inzestrati ne face sa simtim si noi durerea prin care trece cineva atunci cand este la necaz.
Daca nu am avut posibilitatea sa fim noi cei care infiintam o asociatie care sa apere interesele unui grup defavorizat sau sa ii ajute pe cei care trec prin clipe grele, putem sa le folosim pe cele existente drept intermediari.
Redirectioneaza 2% din impozit catre o entitate care urmareste un astfel de scop. Conform art. 57 din Codul Fiscal poti alege destinatia a 2% din impozitul tau pe venit, aspect care inseamna ca totul se desfasoara in baza unor conditii perfect legale, iar tu nu vei fi macinat de gandul ca banii tai ar fi putut fi folositi gresit.
Aceasta optiune estea cea mai simpla pentru oricine deoarece nu prezinta niciun fel de efort financiar, ci doar completarea unei cereri, respectiv formularul 230 sau formularul 200 in cazul in care desfasori activitati independente.
De asemenea, daca faci parte din cei care empatizeaza cu o anumita categorie de persoane care se afla la nevoie si ai si posibilitatea de a ajuta in acest sens, poti oferi si donatii individuale. Atunci cand tu ai, indiferent cat de multe ai sacrificat pentru asta, din punct de vedere moral se considera corect sa oferi si mai departe.
Orice misiune civica asumata de o asociatie poate fi sustinuta doar cu ajutorul si participarea activa a societatii. Pe langa latura financiara care este indispensabil a fi sustinuta mai exista si anumite metode de promovare a acestora in fata anumitor institutii in scopul unui posibil parteneriat care duce la cresterea si fortificarea obiectivului urmarit.