Scriitorii sunt prea aproape de cuvintele pe care le-au scris pentru a fi 100% eficienti la editarea si corectarea manuscrisului lor. Da, acestia pot sa elaboreze si sa reformuleze ori de cate ori este nevoie, dar cand vine vorba de controlul calitatii, ochiul scriitorului va vedea ce isi aminteste creierul, nu ceea ce mainile au gresit in timp ce se tasta.
Orice autori, cu un buget nelimitat deseori angajeaza atat un editor cat si un corector sau doua sau mai multe persoane separate pentru sarcini distincte, sau o persoana care face aceste sarcini in etape separate, succesive.
Dar majoritatea autorilor au constrangeri financiare, in special la primele etape ale carierei lor aceea de autopublicare si nu sunt siguri daca vor vinde suficient de multe exemplare pentru a justifica investitia in plata pentru editare profesionala si corectura.
In cazul in care cartea este prost editata si corectata, vanzarile vor fi afectate in mod negativ atunci cand cititorii dezamagiti posteaza comentarii negative referitoare la proasta editare.
Dar exista vesti bune: daca nu va puteti permite sa platiti un profesionist, sfaturile de mai jos vor spori calitatea muncii dumneavoastra si nu va vor costa nimic:
Cititi manuscrisul intr-un format diferit: imprimati-l, trimiteti-l la un eReader sau la o aplicatie de lectura pe telefon. Il veti vedea intr-un mod diferit decat pe ecranul pe care l-ati scris. Cititi-l cu voce tare, dumneavoastra sau trimiteti-l la un convertor de text-voce.
Cuvintele scrise gresit pot scapa daca nu sunt rostite. Schimbati perspectiva dumneavoastra: cititi-l de la sfarsit la inceput sau pe anumite capitole. Utilizati corectoarele oferite de software-ul de editare al dumneavoastra. Acesta va elimina o mare parte din greselile de tiparire si chiar va va semnala neconcordantele gramaticale sau de sintaxa si morfologie.
Aceste tactici nu pot inlocui editarea si corectarea profesionala, dar aici e o veste buna: daca faceti toate aceste lucruri inainte de a da manuscrisul la un profesionist, tariful acestuia poate fi mai mic, deoarece ii veti prezenta un manuscris care necesita mult mai putin de lucru.
(Depinde de modul in care taxeaza: fie dupa numarul de cuvinte sau cu ora, deci verificati acest lucru inainte de a il angaja). Acesta ar trebui sa fie, de asemenea, fericit sa lucreze cu dumneavoastra, stiind cat de mult grija ati avut pentru a perfecta manuscrisul dumneavoastra.
Sunteti singur destul de profesionist. Chiar si cu cea mai mare grija, toate persoanele implicate in acest proces sunt oameni, deci mai pot scapa greseli (acest lucru este comun tuturor cartilor publicate in comert). Asa ca nu trebuie sa va ingrijoreze prea mult daca acest lucru vi se intampla si dumneavoastra. Important este sa urmati pasii de mai sus si veti obtine o carte editata si corectata adecvat care poate fi prezentata publicului larg.