Fiecare pizzerie se lauda ca pizza pe care o poduce este perfecta si respecta o traditie de zeci sau sute de ani. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. Majoritatea retetelor actuale sunt imprumutate sau furate de la un bucatar la altul, ajungandu-se ca multe produse sa aiba gusturi aproape identice.
Cu toate acestea, unii bucatari de renume si-au impartasit secretele lor pentru a face o pizza, daca nu perfecta, cel putin una care sa faca deliciul invitatilor la o cina simpla de ambata seara. Iar secretul pentru o pizza perfecta este blatul.
Brutarul Daniel Stevens foloseste un amestec de faina alba de tip 00, ingredient principal la fabricarea painii. Aluatul pe care il faceeste unul pufos, chiar si atunci cand nu respectam intocmai instructiunile si l-am rula la o grosime mai mica de 5 milimetri. Daca respectam proportiile de apa, faina si drojdie, aluatul va avea o textura moale la mijloc si usor crocant pe margini, asa cum am vazut in restaurantele cu specific italian.
Alte carti de bucate prezinta retete imprumutate de la bucatari care au emigrat in America si care folosesc la prepararea aluatului o lingura de faina de secara inmuiata cu apa si drojdie, lasat la dospit cel putin o jumatate de ora. Dupa aceasta, botul de aluat se combina cu o faina mai puternica, de tipul celei enuntate mai sus.
Acest blat iese insa putin mai tare, poate prea consistent pentru gusturile multora, chiar daca este suta la suta sanatos si gustos.
Celebrul bucatar Jamie Oliver recomanda un amestec de faina puternic si gris, acesta din urma parandu-se ca da aluatului un gust autentic si textura specifica pizzei. Multi spun ca acest ingredient risca sa dea blatului o tenta si un aspect de biscuite, usor sfaramicios. Gustos, dar nu suficient pentru o pizza napolitana.
La randul sau, Heston Blumenthal porneste pe cont propriu in cautarea perfectiunii, optand din nou pentru o faina puternica, de tip 00, facand insa aluatul cu o zi inainte de a pune pe el toppingul. Datorita timpului de fermentatie indelungat, spune acesta, aluatul a avut timp sa capete intr-adevar gust si textura. Imediat, pe aceasta se pune sosul, usor picant, care da la coacere acel aspect aramiu la talpa, usor crocant pe margini si moale in centru.
Daca dorim sa experimentam noi insine, am merge insa pe varianta lui Jamie Oliver, cu o faina puternica, de tip 00, pastrand si grisul ca ingredient secret, din care vom presara doar un praf la baza, pentru a da o textura interesanta aluatului. Iar cei mai multi bucatari spun ca dospitul este cheia unui aluat perfect. Prin urmare, cu cat aluatul se odihneste mai mult, cu atat pizza din Iasi va iesi mai pufoasa si mai gustoasa.