Ia traditionala, purtata in stil modern

Se spune ca mereu va exista o diferenta de perceptie si gusturi, mentalitati intre generatii. Totusi ceva ne leaga si asta tine de traditie, cultura, radacini comune. Din portul popular, chiar daca de la zona la zona este impodobita diferit, ia castiga un loc important in moda actuala.

A fost dintotdeauna apreciata, in trecut era clasica varianta de tinuta feminina, iar la ora actuala cunoaste in continuare apreciere prin simplitate, prin originalitatea modelelor.

Este greu de crezut ca sunt si reprezentante feminine care nu le apreciaza, care nu detin cel putin un model de ie traditionala in garderoba. In variante mai moderna exista interpretari deosebite ale iilor traditionale.

Acestea se realizau pe panza groasa si erau adesea incarcate de modele, de flori, linii, de broderie complexa, o lucrare ce dura saptamani in sir.

Pornind de la modelul original acum iile pot fi mai simpliste, pot avea la baza croiul, tiparul si sursa de inspiratie, astfel ca in cele din urma sa fie create acele tipuri de camasi ce pot fi purtate in tinute moderne si chiar de zi cu zi.

Ia moderna

Cei care au readus la viata portul popular s-au gandit ca ar fi bine totusi sa existe o adaptare la cerintele vestimentare de ordin modern. Astfel, ia poate avea maneci scurte sau ¾, realizate din panza de bumbac, confortabile. Reproduc foarte bine modele variate, insa aceste concepte contopite duc in cele din urma la camasi superbe, de un stil altfel.

Spre exemplu in cadrul magazinului online ienationala.ro sunt puse la dispozitie modele variate si inedite, ii brodate, cu sau fara dantela, nu doar albe, ci intr-o varietate de culori.

Maneci largi, tip clopot, linii ce accentueaza talia, ii mai lungi, majoritatea la baza gatului si inchidere in snur. In marea majoritate a cazurilor modelele brodate sunt concentrate in partea centrala, la bust si pe maneci in zona superioara, fiind pana la urma designul ce iese in evidenta.

Dincolo de astfel de tipare, fidel reproduse, exista si alte articole vestimentare ce pare ca au o astfel de sursa de inspiratie. Rochii sau bluze stilizate, cu un croi lejer, ce amintesc de tiparele de odinioara, materiale fluide ce creeaza bluze feminine; raman si in acest caz preferate broderiile, dispuse in fel si chip.

Nu lipsesc ciucurii, culorile vii combinate sau aplicatiile diverse, bluzele de tip tunica de asemenea, iar acestea sunt de obicei alegeri ale femeilor moderne, ale celor care doresc sa imbine cu succes portul popular cu influentele moderne.

Fiind o sursa atat de versatila si bogata in modele se pare ca a fost o chestiune de creativitate de a aduce o formula moderna si reinterpretata a tinutelor populare traditionale. Ienationala.ro spre exemplu dispune de ii atat de cele vintage, autentice, cat si de cele moderne, pentru barbati de asemenea sau pentru copii, insa nu doar camasile sunt parte din gama de optiuni, ci si rochiile, cardiganele, paltoanele etc.

Poate ca fiecare dintre noi ar trebui sa detina si sa poarte cu mandrie portul popular. Cel putin etaland un astfel de stil, demonstram desigur respect si contribuim la continuitatea acestui stil vestimentar, intrucat este identitatea noastra culturala care merita pusa in valoare.

Leave a Reply