Cum te orientezi in alegerea pompei de recirculare pentru incalzirea in pardoseala

Pompa de recirculare de care ai nevoie pentru a folosi sistemul de incalzire in pardoseala trebuie aleasa intotdeauna atent. Gasesti pe piata o multitudine de modele, oferite de numerosi furnizori. Sunt si branduri mai alese, care fac diferenta din punct de vedere al calitatii, la preturi ceva mai piperate, dar si pompe recirculare ieftine. Oricare ar fi insa furnizorul, este datoria ta de cumparator sa determini cei doi parametri care definesc, in fapt, trasaturile oricarei pompe.

Care sunt parametrii respectivi? Ei bine, curbura de functionare este definita de inaltimea de pompare si de debit. Acesta din urma este exprimat in m3/h, iar inaltimea in metri coloana de apa.

Pompa de recirculare cu turatia variabila

Este vorba despre categoria de pompe definite de consum redus de energie. Acestea functioneaza in sistem de incalzire sau racire presurizat si au rol principal de transportare a agentului termic din sursa spre consumator. Pe piata exista si modele moderne, care dispun de turatie variabila. Acestea au in dotare un convertizor de frecventa ce poate sa varieze turatia rotorului dupa nevoie. Asigura totodata o eficienta energetica sporita.

Determinarea debitului necesar de apa pentru transportarea unei cantitati de energie nu este dificila. In fapt este mai mult decat simpla si in acest sens exista o formula specifica. Cei care considera ca nu pot determina valoarea necesara pot solicita ajutorul unei persoane cu experienta.

Determinarea inaltimii de pompare trebuie de asemenea determinata in vederea achizitionarii unei pompe recirculare ieftine sau mai pretentioase, insa potrivita nevoilor. Este cel de-al doilea parametru pe care trebuie sa il stabilesti pentru a cumpara pompa cea mai potrivita. In schimb nu este la fel de simplu sa afli raspunsul la aceasta problema. Deseori chiar si cei care au o oarecare experienta intampina dificultati din acest punct de vedere.

Este bine sa tii cont de faptul ca sistemele inchise de presurizare nu tin cont de inaltimea instalatiei prin raportare la cea a pompei de recirculare care se exprima in metri de coloana apa. Vorbim despre capacitatea pompei de impingere a fluidului cu presiunea necesara. Trebuie sa nu favorizeze pierderile de presiune, specifice atunci cand are loc frecarea fluidului cu tevile, teurile, coturile, schimbatoarele de caldura, robinetii sau diverse elemente de contact pana cand apa ajunge in instalatia de tur/retur.

Pentru a evita astfel de nereguli conteaza si debitul, dar si alte aspecte precum densitatea si temperatura fluidului sau diametrul tevilor.

In aplicatiile casnice de incalzire prin pardoseala nu este necesara o pompa de recirculare cu mai mult de 6 metri coloana de apa. Ca sa stii care este inaltimea exacta de care ai nevoie, este bine sa dispui de un proiect de instalatii pentru intregul sistem.

Un aspect pe care trebuie sa il inteleaga toti care dispun de un astfel de sistem de incalzire a locuintei este ca acesta nu functioneaza fara o pompa de recirculare. In ceea ce priveste locul mai potrivit de montare a aparatului, se poate opta atat pentru montarea pe tur, cat si cea pe retur. Este tipul de pompa care se raceste cu fluidul transportat, poate un motiv pentru care multi cred ca este mai recomandata montarea pe retur, agentul termic fiind astfel mai rece.

Toate pompele proiectate si lansate recent se pot monta oricum, fara a ridica vreun fel de probleme. Prezinta si avantajul ca sunt construite din materiale care permit o limita de operare larga. Gasesti pe shop-einstal.ro pompe de recirculare ieftine si convenabile.

Leave a Reply