Multe familii din intreaga lume sunt atinse de divort. Rata actuala a divorturilor in Statele Unite ale Americii este calculata a fi intre 40% si 60% pentru cuplurile recent casatorite si cu 10% mai mare pentru cei recasatoriti. O majoritate a divorturilor are loc la familiile cu copii mai mici de 18 ani.
Divortul arunca atat parintii cat si copii in numeroase provocari si ajustari comportamentale. Un studiu statistic a aratat ca datorita numeroaselor adaptari si transformari ale copiilor cauzate de divort, o majoritate a celor care sufera aceasta tranzitie devin adulti competenti, insa un sfert din copiii a caror parinti divorteaza experimenteaza dificultati emotionale si comportamentale.
In antiteza, doar 10% din copiii ai caror parinti nu divorteaza se confrunta cu astfel de probleme. Sotii divorteaza unii de altii dar nu divorteaza de copiii lor. O mare majoritate a fostilor soti sunt in masura sa stabileasca o relatie parinteasca post conflict care sa fie in beneficiul copiilor acestora. Exista insa o treime care au probleme in stabilirea unei legaturi parintesti care sa functioneze chiar si dupa ani buni de la divort.
Majoritatea parintilor care intampina greutati in relatia cu fostul sot doresc sa ramana in continuare parinti si sa-si duca pana la capat aceasta datorie. In acest mod, fiecare parinte isi asuma responsabilitatea totala pentru copilul sau in perioada in care stau impreuna fara a exista asteptari din punct de vedere al flexibilitatii sau contactului cu celalalt parinte.
Pe masura ce timpul trece si supararile dintre fostii parteneri se risipesc, parintii pot dezvolta sindromul parintilor care coopereaza. In acest aranjament, parintii comunica in mod direct in acelasi mod in care se comunica intr-o relatie de afaceri in ceea ce priveste copiii si programul parintilor. Terapeutii pot fi de folos in cazul familiilor pe masura ce formuleaza sau definesc relatiile parentale de dupa divort.
Exista cateva metode de a va ajuta copiii sa treaca peste divortul parintilor mai usor. In primul rand, daca este posibil, informati-i despre vestea proasta impreuna. Raspundeti la eventualele intrebari din partea acestora cu sinceritate, evitand detaliile care nu sunt necesare. Apoi, spuneti-le ca nu sunt de vina pentru divort si asigurati-i ca vor fi in continuare iubiti si ingrijiti.
In plus, puteti sa includeti si pe celalalt parinte in activitatile scolare si alte activitati si dezvoltati un plan care sa fie aplicabil pentru a permite accesul copiilor la ambii parinti. Este foarte bine sa incercati sa evitati sa puneti copilul la mijloc si sa-l puneti in postura de a fi nevoit sa ia partea unuia sau altuia dintre parinti.
Nu in ultimul rand, permiteti-le copiilor sa aiba o relatie de iubire si satisfactie cu celalalt parinte, evitati sa incercati sa obtineti informatii de la copil referitoare la celalalt parinte sau sa discutati probleme referitoare la intretinerea copiilor in fata acestora si mai ales, evitati sa vorbiti negativ despre celalalt parinte sau sa folositi copilul pentru a-l rani pe celalalt.