Ce este oftalmologia?

Cu siguranta, mai devreme sau mai tarziu, fiecare am trecut pragul unui cabinet de oftalmologie, sau daca nu am trecut inca pragul unui asemenea cabinet, probabilitatea de a avea nevoie sa fim vazuti de catre un medic oftalmolog este foarte mare.

Exista persoane care s-au nascut cu defecte de vedere, asa ca au mers inca de la varste fragede la medic, iar specialistul le-a recomandat ochelari de vedere, care pot fi ochelari rotunzi, patrati, sau care pot avea diferite alte forme. Rolul acestora este de a corecta vederea.

Exista de-asemenea persoane care merg la oftalmologie pentru un control amanuntit atunci cand trebuie sa se angajeze si trebuie sa obtina parafa medicului.

La oftalmologie merg si viitorii soferi pentru a le fi verificata vederea si pentru a le fi dat OK-ul ca sunt apti din acest punct de vedere pentru a conduce. Tot la oftalmologie merg si soferii care trebuie sa obtina parafa pentru preschimbarea permisului, iar fara OK-ul medicului nu pot obtine preschimbarea de permis.

Pentru ca am discutat despre acest subiect, haideti sa aflam mai multe detalii in cele ce urmeaza despre oftalmologie.

Oftalmologia este specialitate medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul bolilor si afectiunilor oculare. Primii oftalmologi au fost oculari. Acesti specialisti paramedici au practicat pe o baza itineranta in Evul Mediu.

Georg Bartisch, un medic german care a scris despre bolile oculare in secolul al XVI-lea, este uneori creditat cu fondarea practicii medicale a oftalmologiei.

Multe operatii importante de ochi au fost mai intai dezvoltate de oculists, ca, de exemplu, corectarea chirurgicala a strabismului, efectuat pentru prima data in 1738. Primele descrieri ale defectelor vizuale incluse cele de glaucom (1750), orbire de noapte (1767), culoare orbire (1794) si astigmatism (1801).

Primul curs oficial al oftalmologiei a fost predat la scoala medicala a Universitatii din Göttingen in 1803, iar prima clinica medicala cu accent pe predare, London Eye Infirmary, a fost deschisa in 1805, initierea specialitatii moderne.

Avansurile in optica realizate de catre medicul olandez Frans Cornelis Donders in 1864 au stabilit sistemul modern de prescriere si montare a ochelarilor la o anumita problema a vederii. Inventia oftalmoscopului pentru examinarea interiorului ochiului a creat posibilitatea de a corela defectele ochiului la afectiunile medicale interne.

In secolul al XX-lea, progresele in domeniu au implicat in principal prevenirea bolii oculare prin examinari obisnuite ale ochilor si tratarea timpurie a defectelor congenitale ale ochiului.

O alta evolutie majora a fost reprezentata de banca de ochi, infiintata pentru prima data in 1944 la New York, care a facut tesuturile corneene pentru transplant mai general disponibile.

Functia ochiului uman este de a primi imagini vizuale. Oricare ar afecta viziunea este ingrijorarea oftalmologului, indiferent daca este cauzata de o dezvoltare defectuoasa a ochiului, a bolii, a vatamarii, a degenerarii, a senescentei sau a refractiei.

El face teste de functie vizuala si examineaza interiorul ochiului ca parte a unei examinari fizice generale pentru simptome de boli sistemice sau neurologice. El prescrie tratament medical pentru boala oculara si ochelari pentru refractie si efectueaza operatii chirurgicale acolo unde este indicat.